Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Main Menu

Loading Theme Customizer. Please wait...



Zbirka priča „Omfalion ili pesme božanskog lakrdijaša“ napisana je na granici lirskog dirskura i narativnog kazivanja. Primetna su oneobičavanja jezika, sa prepoznatljivim uticajem moderne poezije (Rembo, Apoliner, Lotreamom), te vidljivim uplivima književnih postupaka karakterističnim za avangardna strujanja (simbolizam, ekspesionizam, nadrealizam…).

Takođe, u Čupićevim pričama prepoznajemo i modernu prozu Dostojevskog, Hamsuna, Selina, Bukovskog… U svojim pričama Dragoslav Čupić referiše na književnu tradiciju od antike do danas, ali ispisuje originalni tekst, ukrštajući različite književne izraze. Priče, ispovesti, dramski dijalozi… govore o pesniku/umetniku i o njegovom hodu kroz savremenost, a u sebi sadrže iskustva nekih ranijih epoha nanovo proživljenih kroz čitanje i pisanje.   

Knjiga je pisana u sadašnjem vremenu i u njoj narator preispituje sopstveni položaj u svetu, pišući iz pozicije večitog dečaka. Iako se u prozaidama mogu uočiti poetski eskurzi sa kojim se autor udaljava od stvarnosti, pojedine Čupićeve priče se događaju na prepoznatljivim mestima (novosadske ulice, najlon pijaca, Bečejski trg, vojvođanski salaš..), a neke od njih su i vremenski određene.  

Autor ničeanski pronalazi sebe u tekstu, a pisanje je njegova potreba, putovanje, dionizijski praznik rečenice, užitak i način da se neutabanim stazama ponovo stigne do vlastitog subjekta.


Autor teksta: Siniša Tucić, urednik edicije "Iza barikade" 

Pin It