Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Main Menu

Loading Theme Customizer. Please wait...

creative europe

Asocijacija Kulturanova dobila je dva nova projekta u okviru konkursa za Evropske projekte saradnje 2020 programa Kreativna Evropa Evropske komisije. Realizacija ovih projekata predviđena je za period od 2020. do 2022. godine. 

Reč je o projektima What'SAP i Invisible Lives, koje ćemo sprovesti zajedno sa evropskim partnerima. 

Čestitamo ostalim organizacijama iz Srbije kojima su odobreni projekti, i radujemo se sprovođenju naših.

What'SAP

Projekat What'SAP je direktno povezan sa prethodnim uspešnim projektima različitih partnera, kao što su: EXCEPT, Akademija za glumce društvenih promena 2018 i 2019. i Play! Mobile.

Ciljevi projekta su: promocija društveno-angažovane umetničke prakse kao profesije, jačanje kapaciteta umetnika koji rade i/ili su zainteresovani za umetničko-društveno-angažovane prakse, podsticanje međusektorske saradnje između umetnika i obrazovnih stručnjaka, razvoj publike, kao i poboljšanje pristupa mladima iz ugroženih grupa, bilo da su oni stvaraoci ili publika.

Aktivnosti projekta obuhvataju rad sa ekspertima, rad sa mladima iz ugroženih grupa, ali i interakciju sa širokom grupom zainteresovanih strana i javnošću. Vodeći partner na projektu je Pro Progressione iz Mađarske, a pored Kulturanove partnerske organizacije su ARCHA Theatre iz Češke i Compagnie DK-Bel iz Francuske.

Invisible Lives

Cilj projekta Invisible Lives je otkrivanje priča onih koji su često "nevidljivi" - marginalizovanih grupa društva, kroz transnacionalnu mobilnost umetnika koji dolaze iz Letonije, Crne Gore i Srbije i koji rade sa marginalizovanim grupama i spremni su da svoje iskustvo i znanje zajedno prenesu. Projekat uključuje transnacionalnu razmenu umetničkih praksi, uključivanjem predstavnika marginalizovanih grupa u stvaranje dela i šire angažovanje publike.

U svakoj od zemalja međunarodna grupa umetnika radiće sa jednim od marginalizovanih grupa društva. U Cesisu u Letoniji fotografi će raditi zajedno sa slepima i slabovidima na stvaranju fotografija i zvučnih zapisa o temama važnim za ovu grupu. U Novom Sadu u Srbiji umetnici performansa koristiće teatarske metode da bi pričali priče o LGBT osobama. U Crnoj Gori filmaši će raditi zajedno sa osobama sa invaliditetom na pravljenju kratkih priča.

Tokom radionica umetnici će raditi zajedno sa predstavnicima lokalnih zajednica koji dolaze iz marginalizovanih grupa društva. Umetnička dela nastala u ovom procesu biće izložena na transnacionalnom nivou u partnerskim zemljama projekta.

Vodeći partner projekta su Ruckas makslas fond iz Letonije, a partnerske organizacije su Kulturanova iz Srbije i Art 365 iz Crne Gore.

Pin It