Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Main Menu

Loading Theme Customizer. Please wait...

Usudite se na pomirenje: Izgradnja mira na ruševinama istorije



Nacionalizam, ekstremizam i suočavanje s prošlošću i dalje su vruće teme na Zapadnom Balkanu. Relativizacija nacionalističke retorike i senzacionalistički pristup medija otežavaju pomirenje u regionu čak i 30 godina nakon sukoba. Ova letnja škola će okupiti stručnjake iz društvenih, humanističkih i umetničkih nauka, zajedno sa mladim ljudima iz šest zemalja Zapadnog Balkana i Hrvatske, sa ciljem da se pruže različiti uglovi i perspektive o tome kako postići pomirenje u regionu. Tokom tri dana, učesnici će preuzeti aktivnu ulogu u diskusijama i radionicama koje imaju za cilj razumevanje međugrupnih sukoba i pronalaženje zajedničkih narativa o konfliktnoj prošlosti zemalja u regionu. U umetničkim radionicama učesnici će koristiti različite umetničke forme kako bi oblikovali svoje ideje i pretočili ih u akcije u svojim lokalnim zajednicama.

Letnja škola je integrisana u veću manifestaciju – Festival pomirenja, koji uključuje javne rasprave i kulturne događaje (promocije knjiga, pozorišne predstave), sve usmerene na promovisanje mira i pomirenja nakon dugotrajnih sukoba. Predviđeno je da Letnja škola i festival pokriju tri tematska dana posvećena rodnoj perspektivi pomirenja, ulozi obrazovanja u pomirenju i korišćenju medija i umetnosti u promovisanju pomirenja.

Ključne informacije
Lokacija: Novi Sad, Srbija
Datumi: 7-9. septembar 2023; dolazak 6. i odlazak 10. septembra
Jezik: engleski
Format događaja: radionice (9:30-14:30), javni događaji (18:00-21:00)
Tempo rada: jutarnje, rano popodne i večernje aktivnosti
Bez naknade
Rok za prijavu: 19. jul 2023.


Ciljna grupa

Letnja škola prima mlade od 18-30 godina iz ZB6: Srbije, Bosne i Hercegovine, *Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i Hrvatske. Po tri učesnika iz svake zemlje biće odabrana da pohađaju Letnju školu.

Profil učesnika:

  • Sposobni da aktivno rade na engleskom.
  • Radoznali, otvorenog uma, cene različitosti, voljni da uče o realnosti jedni drugih.Posvećeni učešću tokom celog trajanja Festivala
  • Motivisani da uče i primenjuju stečene kompetencije
  • Zainteresovani za izgradnju mira, ljudski prava, istorijski revizionizam, strategije pomirenja
  • Mladi ljudi koji žele da stvore pozitivne promene u svojim zajednicama

Prethodno učešće u sličnim aktivnostima ili aktivno uključivanje u projekte mladih i zajednice nije presudno. Očekuje se da će učesnici učestvovati u javnim aktivnostima tokom Festivala pomirenja.

Da biste izrazili interesovanje za učešće na Letnjoj školi, popunite ovaj formular: https://forms.gle/ZtAJpviFJg5mUsp87 

Ciljevi:

  • Suočiti se i pomoći učesnicima da shvate različite perspektive o nedavnim sukobima na Balkanu i šire;
  • Identifikovati i razumeti uticaj i šire društvene posledice nedavnih sukoba u regionu;
  • Uvesti nove načine zagovaranja i promovisanja pomirenja i mira kroz obrazovanje i medije;
  • Istražiti upotrebu umetnosti kao sredstva za delovanje i prenošenje poruka mira u javnom prostoru;
  • Osnažiti učesnike da deluju u cilju podrške i zalaganja za pomirenje u svom lokalnom i širem regionalnom kontekstu;
  • Pomoći učesnicima da razmisle o svojim ličnim socio-psihološkim procesima u promovisanju i radu na pomirenju u regionu.

Šta pružamo:

Putni troškovi: Mi ćemo vam nadoknaditi putne troškove do i iz Novog Sada. Maksimalni iznosi se razlikuju u zavisnosti od zemlje, pa vas molimo da u obrascu za prijavu navedete procenjene troškove vašeg putovanja. Imajte na umu da se mogu nadoknaditi samo karte za autobus i voz. Putovanje avionom i automobilom može biti nadoknađeno u izuzetnim slučajevima - objasnite to u obrascu za prijavu.

Smeštaj: Učesnici će biti smešteni u hostelu u dvokrevetnim ili trokrevetnim sobama.

Hrana: Obezbeđena su tri obroka (doručak, ručak i večera), kao i osveženje tokom aktivnosti Letnje škole.

Šta nije uključeno: Svi ostali dnevni troškovi i dnevnice nisu uključeni.

*Ovo određivanje ne prejudicira stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom SBUN 1244 i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Festival podržava Regionalna kancelarija za saradnju mladih – RYCO. Javni program podržavaju i Austrijski kulturni forum, Francusko-nemačka kancelarija za mlade, Ambasada SR Nemačke i ForumZFD.


 

Pin It