Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Main Menu

Loading Theme Customizer. Please wait...

Asocijacija Kulturanova je koproducirala predstavu Leksikon YU mitologije u koprodukciji sa NETA-om (Nova evropska teatarska akcija) asocijacijom, u režiji Olivera Frljića.
Premijera predstave je odigrana u Crnogorskom narodnom pozorištu 6. decembra 2011. godine.

Pre crnogorske premijere, ova predstava je prvi put izvedena u septembru iste godine u Ljubljani, kada je otvorila 18. Ex Ponto, a 2. decembra premijerno je prikazana

hrvatskoj publici i to u Istarskom narodnom pozorištu u Puli. Nakon Podgorice, predstava je izvedena u Prištini 9. decembra u Nacionalnom pozorištu Kosova.

Predstava govori o Jugoslaviji, onakvom kakva je ostala u sećanjima onih koji su živeli u njoj, i koliko i šta znaju o Jugoslaviji moderne generacije koje su rođene nakon njenog raspada. Ova dva pitanja ključna su za formu predstave  koja je nastala na osnovu knjige Leksikona YU mitologije. Prvobitno, autori su posmatrali temu  iz političke perspektive, odnosno u kojoj meri su razne politike uspele da izbrišu kolektivno sećanje, i paralelno stvaraju nove nacionalne identitete. U procesu stvaranja predstave, predmet pažnje je proširen. S obzirom da se Leksikon bavi i fenomenom jugoslovenske popularne kulture, autori su „pozajmili“ savremeni način mitologizacije kroz strategiju trača.

Izmišljene su paralelne alternativne biografije pojedinih javnih ličnosti, koje podrivaju stereotipe i način na koji se pamte ljudi koji su odredili jugoslovensku kulturnu sferu. Predstava ima formu kviza, koji umjesto da pruži sveobuhvatan i konzistentan korpus objektivne istine, otkriva ove paralelne istorije koje nisu uključene u zvaničnu istoriografiju. Forma kviza je izuzetno teatrabilna i ostavlja dovoljno prostora za razgovor, ne samo o Jugoslaviji i konceptima koji su izgradili njen kulturni identitet, već i o pozorištu kao mediju i načinu na koji se pozorište danas, kada je usvojilo i reinterpretira gotovo sve medijske formate, može odnositi prema svojoj poziciji na izmenjenoj medijskoj sceni.

Izvršni producent Leksikona YU mitologije je NETA (Nova evropska teatarska akcija), a koproducenti su teatri i festivali iz 6 zemalja: Crnogorsko narodno pozorište, Festival Ex Ponto iz Ljubljane, Istarsko narodno pozorište iz Pule, Teatar Kombetar iz Prištine, Mali dramski teatar iz Bitolja i Kulturanova iz Novog Sada. 

Predstavu je režirao Oliver Frljić, dramaturg je Jasna Žmak, koreograf Rosana Hribar, scenograf Borut Bučinel, kostimograf Sandra Dekanić, muziku potpisuje Foltin (Branislav Nikolov, Pece Trajkovski, Goce Jovanoski, Marjan Stančić), producent je Damir Domitrovič. U predstavi igraju: Miha Nemec, Maja Nemec, Joana Popovska, Bajrush Mjaku, Gresa Pallaska, Mišo Obradović, Helena Minić i  Ljuma Penov.

Za više informacija posetite sledeće linkove:

http://www.ink.hr/index.php?id=849
http://www.seecult.org/vest/leksikon-yu-amnezije

Leksikon Yu mitologije (2011)

Pin It