Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Main Menu

Loading Theme Customizer. Please wait...

dvorac reklamaAsocijacija Kulturanova iz Novog Sada organizuje site-specific performans u napuštenom dvorcu „Špicerovih“ u Beočinu u nedelju, 2. septembra sa početkom u 19 časova.

Interdisciplinarno orjentisani umetnici će uz pomoć plesnih tačaka, muzike, svetlostnih efekata, video i audio projekcija,

autentičnih fotografija i drugih umetničkih instalacija potpuno izmeniti oronulu unutrašnjost nekadasnjeg bisera mađarske secesije.

Posetioci će moći da istražuju unutrašnjost dvorca i otkrivaju tajne jedne po jedne prostorije postajući i gledaoci i učesnici predstave. Ovaj jedinstven događaj savremene umetnosti će na sasvim nov način oživeti sam prostor dvorca. U njemu će legenda o mračnom vajaru sa sedam prstiju ponovo postati stvarnost, ponovo će tu biti porodice Orenštajn i Špicer koje su prve u njemu boravile, balovi na kojima se u njihovo vreme plesalo i igranke na kojima se kasnije zabavljalo ali i nešto novo i još neispričano.

Multimedijalni performans trenuntno nastaje pod vođstvom Ðule Čerepeša, umetnika savremenog plesa, a sa njim stvaraju Veljko Zejak, akademski vajar iz Beograda, Časnji Blanka Flora, savremena plesačica iz Mađarske i Ibis Ćerimagić, studentkinja odseka za nove medije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Ulaz na ovaj umetnički događaj je besplatan za sve posetioce. On je deo projekta “Svet zaboravljenih kaštela” Asocijacije Kulturanova, podržanog od Ministarstva kulture Republike koji ima za cilj da animira javnost i lokalnu zajednicu da koriste svoje spomenike kulture.

Želja nam je da akcijama čišćenja koje su do sad izvedene za potrebe performansa i samim performansom pokažemo kako se za veoma kratko vreme i uz minimalna ulaganja i ovako zapuštenim prostorima može udahnuti nov život.

 dvorac---dnevnikWEB 1

{youtube}5kfh1VG39hk{/youtube}

Pin It