Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Main Menu

Loading Theme Customizer. Please wait...

except logo

Pozivamo umetnike, nastavnike i socijalne radnike da učestvuju u međunarodnom projektu, pod nazivom "EXCEPT".

Projekat

Razmena angažovanih umetničkih praksi (EXCEPT) je dvogodišnji evropski programa, a šest zemalja su direktno uključene (Nemačka, Francuska, Italija, Poljska, Srbija i Mađarska)

, ko-finansiran je od strane Evropske unije. Svi partneri EXCEPT-a: Utca-SZAK (Mađarska) Associatione Stefanoperocco (Francuska), pozorište Octopus (Nemačka), Pontre Tra Kultura (Italija), Studio Skit (Poljska), Kulturanova (Srbija), su profesionalci u društvenim umetničkim aktivnostima, ubeđeni da je umetnička praksa izuzetno efikasan način za ostvarivanje komunikacije i povezivanje ljudi i izgradnje društvenih zajednica.

ikon

Pozadina

Mnogi intelektualci imaju jaku želju i motivaciju da doprinesu zdravijem društvu, društvu u kom se poštuju različitosti, društvu koje je više motivisano, uz potrebu da se započne i sprovede u delo ova vrstu rada "iz suprotnog ugla" društva: sveta sirotinjskih kvartova, ekstremno siromašnih sela, zatvora, izbegličkih kampova, urbanih manjinskih grupa, a da ne pominjemo egzotična mesta kao što su delovi Afrike ili zaraćeni predeli Bliskog istoka, sve ovo svakim novim danom postaje sve intrigantniji izazov za umetnike današnjice.
Ovo je dobro jer latentni kapacitet znanja naše društvene grupe je neka vrsta opšte ljudske stručnosti - komunikacija, grupni rad, sposobnost učenja i razvoja – koji su od suštinskog značaja za ljude u nevolji. Ali kako početi ? Kako uključiti ciljne grupe? Koje su potencijalne opasnosti u susretu sa izolovanom grupom ljudi? Kako izbeći neželjene sporedne efekte? Kako se pripremiti za ove susrete iznutra, sa alatima i strategijama, a sa toliko važnom mišlju po pitanju umetničkih iskustava-jer samo kreativni i aktivni umetnik je u stanju da zarazi druge sa radošću stvaranja. I konačno, kako održavati razvoj onih koji su uspešno zaraženi?
Partneri programa su akumulirali pristojno iskustvo kroz bavljenje ovim poteškoćama, a naš cilj je da ih podelimo i razvijamo ova prethodna saznanja.

Aktivnosti

Naša Letnja Akademija će obezbediti akademski okvir u trajanju od dve nedelje i uključiće izvanredne profesionalne trenere iz različitih oblasti kao što je primenjeni teatar, klovn tehnika ili oblast socijalnog rada. Program je kompletiran još jednom radnom nedeljom i iskustvom u radu sa siromašnom decom. Predviđene teme su u rasponu od socijalne psihologije, pa do praćenja i nadzora modela, kroz testiranje različitih primera primene umetnosti, skokovito prelazeći preko oblasti studija o socijalnoj zaštiti i polja socijalne antropologije, uključujući i zajedničku obuku/scensko iskustvo. Prva nedelja je praktična i prethodi drugoj i trećoj nedelji u kojoj će biti reči o teorijskoj studiji. Umetnički kampovi će se održati u Mađarskoj, Poljskoj i Srbiji, gde polaznici mogu da se susretnu sa stvarnim poteškoćama u terenskom radu-rad uz pomaganje trenerima.

Datumi

7. jul 2014. - 20. - LETNJA AKADEMIJA u Szakácsi u Mađarskoj
23. - 30. jula 2014. - UMETNIČKI KAMP (Poljska, Srbija, Mađarska)

Učesnici

Mi smo u potrazi za umetnicima, nastavnicima, socijalnim radnicima i volonterima iz cele Evrope-koji mogu doći sa ili bez konkretnog iskustava iz traženih oblasti. Ono što je bitno je istinska želja kandidata za proširenjem njenog/njegovog znanja u oblasti primenjenih umetničkih praksi. U mogućnosti smo da ugostimo do 42 polaznika.
Za 30 polaznika svi troškovi (uključujući putovanje i dnevnice) moraju biti pokriveni, a za 12 dodatnih učesnike postoji mogućnost za sufinansiranje (neka naknada će morati biti plaćena, a kursevi će biti besplatani i za njih ).

Selekcija

Sledeći materijali treba da budu uključeni u aplikaciju:
• Biografija: Dužine jedne stranice. Navedite sve relevantne kontakt informacije i lični veb sajt, ako ga imate.
• Pismo o namerama: Dužina maksimalno jedna strana.
Prijave treba poslati najkasnije do:
21/04/2014
na sledeću e-mail adresu:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Spisak odabranih kandidata biće objavljen do 30. aprila.

Vidimo se 7. jula u Sakačiju!

 

Pin It