Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Main Menu

Loading Theme Customizer. Please wait...

Kulturanova počinje sa radom na novom projektu aMUSEment  podržanom od strane Erasus+ programa Evropske komisije.

Glavni cilj projekta je izgradnja kapaciteta profesionalaca u institucijama kulture u kreativnom dizajnu igara kako bi bili bolje opremljeni da privuku različite ciljne grupe i uključe ih u kreiranje programa svojih institucija.

Specifični ciljevi uključuju:

  • Pružanje mogućnosti kvalitetnog neformalnog obrazovanja za profesionalce u sektoru kulture na temu kreativnog dizajna igara.
  • Obezbeđivanje metodologije za aktivno uključivanje različitih ciljnih grupa u kreiranje programa ustanova kulture.
  • Osigurati povećanje i širenje rezultata projekta i stvorenih resursa na evropskom nivou. Metode kreativnog dizajna igara, za razliku od tradicionalnih praksi muzejskog obrazovanja i izlaganja, stvaraju mogućnosti za muzejske profesionalce iz različitih sredina da se povežu sa publikom, koja na osnovu istraživanja ostaje distancirana i pasivna u muzejskim sredinama.

Štaviše, izgradnja kapaciteta će omogućiti muzejske profesionalce sa veštinama i metodologijama, sa onim što mogu da kreiraju fleksibilnije, fokusiranije i kreativnije muzejske programe u okviru svojih institucija.


Glavna ciljna grupa našeg projekta su muzejski profesionalci u dve zemlje učesnice, uglavnom iz dva grada – Budimpešte i Novog Sada. Želimo da uključimo profesionalce iz institucija koje su otvorene za nove metodologije i motivisane da unaprede svoju trenutnu ponudu uključivanjem publike u kreiranje zanimljivijih programa i izložbi. Takođe ciljamo na iskusnije i etabliranije profesionalce, motivisane da izgrade svoje kapacitete u kreativnom dizajnu igara i aktivno uključuju svoju publiku u to. Sa druge strane, takođe bismo želeli da uključimo manje iskusne, nove profesionalce u ovoj oblasti, koji bi mogli da primene stečene veštine od početka svoje karijere. Pored javnog kulturnog sektora, uključili bismo profesionalce iz nezavisnih kulturnih organizacija, zainteresovane za učenje o dizajnu igara.

Indirektna ciljna grupa su adolescenti, čije učešće u muzejskim programima želimo da povećamo. Oni će biti aktivno uključeni u lokalne aktivnosti naših primarnih učesnika. Pored toga, naš dugoročni cilj je da obezbedimo njihovo kontinuirano aktivno učešće u kreiranju muzejske ponude kroz kreativan dizajn igara.

Projekat vodi: Asocijacija Kulturanova

Partneri na projektu su: PRO PROGRESSIONE KULTURALIS NONPROFIT KOZHASZNU KFT (Mađarska) i BALKANIDEA NOVI SAD (Srbija)

Pin It