Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Main Menu

Loading Theme Customizer. Please wait...

Treća umetnička rezidencija organizovana u okviru evropskog projekta ThisPLACED održana je od 24. do 29. novembra u Novom Sadu, najvećem gradu i glavnom gradu Vojvodine u Srbiji. Rezidenciju je organizovala Asocijacija Kulturanova.

ThisPLACED projekat ima za cilj stvaranje i promociju perifernih i potcenjenih kulturnih imaginarija, tipičnih za neka malo poznata područja Evrope, sa svrhom da se poboljša autentičniji narativ o ovim lokacijama, dajući izraz ovim kulturnim imaginarijama i takođe ih međusobno povezujući.

Sufinansiran od strane Evropske unije u okviru programa Kreativna Evropa, projekat je započeo u leto 2022. godine i nastaviće se do septembra 2024. godine, finalnim kreiranjem putujućeg festivala „Raseljeni” koji će predstaviti rezultate umetničkih prerada kulturnih imaginari u četiri uključene zemlje.

Među internacionalnim umetnicima koji su došli u Novi Sad na rezidenciju bili su mladi umetnici iz Italije, Španije i Poljske. Na rezidenciji su učestvovali i umetnici iz Srbije.

Umetnici su proveli pet dana istražujući kulturni pejzaž Novog Sada. Zajedno su posetili značajne kulturne ustanove i centre u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima kako bi doživeli bogat umetnički život grada i regiona.

Prvog dana rezidencije, mladi umetnici su podstakli svoju kreativnost tokom radionice „Grad kao scena” koju je vodila Svetlana Kondratjeva. Istog dana, u večernjim satima, organizovana je poseta „Šok zadruzi” u samom centru Novog Sada sa ciljem da se učesnici rezidencije upoznaju sa lokalnom kulturnom scenom grada. Tokom ove posete, mladi umetnici su mogli da čuju o istoriji „Šok zadruge” sa svojim umetničkim instalacijama nastalim u prethodnih 30 godina, njihovom opstanku kroz veoma težak ratni period u gradu i zemlji.

Sledećeg dana rezidencije, u prepodnevnim časovima, održana je šetnja centrom Novog Sada u programu „(ne)fokusiranje grada“, koji je takođe vodila Svetlana Kondratyeva. Tokom ove šetnje, učesnici rezidencije su saznali više o značajnim građevinama u samom jezgru Novog Sada (Gradska kuća, crkva Imena Marijina, itd.). Popodnevni sati bili su rezervisani za posetu Galeriji Matice srpske, gde je organizovano vođenje kroz dve izložbe. Prva izložba bila je o delima srpskog slikara Vase Pomorišca, dok je druga izložba bila posvećena delima eminentnog srpskog slikara Paje Jovanovića i čuvenog Gustava Klimta.

Trećeg dana organizovana je poseta Sremskim Karlovcima, gradskom naselju i sedištu istoimene opštine, od velikog značaja za srpski narod kroz njegovu istoriju, sa velikim brojem znamenitosti. Sremski Karlovci se nalaze na samo 12 km od Novog Sada. Tokom obilaska sa vodičem, učesnici su se upoznali sa istorijatom mesta, posetili poznate lokalitete kao što su Karlovačka gimnazija, pravoslavni hram Svetog Nikole, čuvena česma „Četiri lava“, gradska kuća itd. Nakon obilaska sa vodičem u centru Sremskih Karlovaca organizovan je ručak u samom centru grada u restoranu „Četiri lava”, koji se nalazi nekoliko desetina metara od same česme. Nakon ručka, mladi umetnici su posetili Eko centar „Radulovački“, kulturni centar od izuzetnog značaja za Sremske Karlovce, gde su imali vremena da razgovaraju o idejama za umetnička dela tokom svog boravka nešto više od dva sata.

Četvrtog dana rezidencije najveći deo dana je protekao u slobodnom šetnji i istraživanju šireg centra Novog Sada. U popodnevnim časovima učesnici su se sastali u Američkom kutku, još jednom kulturnom centru važnom za Novi Sad, gde su razgovarali o narednim koracima projekta.

Cilj rezidencije je bio da se umetnicima pokaže raznolikost Novog Sada i njegovo bogatstvo materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Kada se umetnici vrate kući, sa sobom će poneti iskustva koja su proživljena u zajednici i prikupljene predloge kako bi, svaki kroz svoj umetnički jezik, ponovo razradili umetničko delo. Radovi će potom biti izloženi tokom putujućeg festivala "Raseljeni" koji će biti organizovan na proleće na četiri partnerske teritorije.

Autor fotografija: Neven Hercegovac

Pin It