Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Main Menu

Loading Theme Customizer. Please wait...

Da li umetničko obrazovanje i izvođačke umetnosti kao što su muzika, ples i pozorište mogu doprineti jačanju društvene koherentnosti, promovisanju dijaloga i podizanju svesti o međusobnom razumevanju i vrednosti kulturne raznolikosti? D@rts projekat istraživanja i inovacija postavio je sebi za cilj da pronađe odgovore na ova pitanja. d@rts ili dialoguing@rts je skraćenica za 'Unapređenje kulturne pismenosti za socijalnu inkluziju kroz dijaloško umetničko obrazovanje'.

Samo 3 od ukupno 18 prijava na novoobjavljeni poziv za istraživanje pitanja kulturne pismenosti su odobrene, a d@rts je dobio najviši mogući rezultat. Ovo čini d@rts jednim od prvih istraživačkih projekata u oblasti umetničkog obrazovanja koji je ikada finansiran kroz program za finansiranje istraživanja Horizon Europe Evropske unije.

Kick-off sastanak:

18. januara 2024. partneri Dialogue@rts-a su se sastali na mreži kako bi zvanično započeli projekat. Preko 75 učesnika se pridružilo sastanku kako bi predstavili ili saznali više o projektu.


Partneri na projektu:


Konzorcijumom projekta d@rts predsedava Norveški univerzitet Nord. Partneri na projektu su i institucije i organizacije iz Belgije, Nemačke, Italije, Finske i Srbije, kao i iz dve neevropske zemlje, Ugande i Aotearoa/Novog Zelanda. d@rts takođe uspostavlja veze sa velikim brojem evropskih mreža u oblasti muzike, plesa i pozorišta, koje same ne sprovode istraživanja, ali su dragocene i vredne kao input provajderi i poligoni za d@rts. Ove mreže takođe obezbeđuju najširu moguću međunarodnu diseminaciju rezultata projekta, čak i nakon trajanja projekta.

O čemu je d@rts?

EU očekuje da će rezultati projekta dati podatke koji će pomoći da se na zdravim naučnim osnovama planiraju buduće strategije u oblastima obrazovne, kulturne i socijalne politike.

U ovom kontekstu se pominje:

- ideje i koncepti za povećanje kulturne kompetencije evropskih građana u cilju jačanja društvene pripadnosti i integracije;

- jačanje sposobnosti suočavanja sa kulturnim razlikama i produbljivanja sopstvenog identiteta kroz interakciju sa poštovanjem sa ljudima različitog porekla;

- promovisanje različitosti i inkluzije u umetnosti i kulturnom obrazovanju, ne samo unutar već i van tradicionalnih institucija.

U okviru projekta biće sprovedene istraživačke studije za analizu postojećih obrazovnih praksi u oblastima plesa, muzike i drame. Poseban fokus je takođe stavljen na razvoj, testiranje i istraživanje inovativnih formata za stimulisanje dijaloga vezanih za umetnost.






Pin It