Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Main Menu

Loading Theme Customizer. Please wait...

omfalion

Rukopis „Omfalion ili pesme božanskog lakrdijaša“ prva je knjiga novosadskog književnika Dragoslava Čupića. Sastoji se od 19 proznih zapisa pisanih mahom u prvom licu jednine.

Iako priče nisu povezane u celinu, one izražavaju celovit pogled na svet. Priče Dragoslava Čupića istovremeno sadrže elemente i poezije i proze i izražavaju autorovu subjektivnost i zapitanost pred vlastitim postojanjem.U Čupićevoj prozi vidljiv je uticaj moderne književnosti s kraja XIX i početka XX veka: Prozni zapisi Artura Remboa, Lotreamonova „Mardorova pevanja“, te uplivi poetika simbolizma, ekspresionizma i nadrealizma. U formalnom smislu, zbirka zadovoljava kriterijume u formalnom smislu, a sadržinski autor ostavlja prostor za različite interpretacije i tumačenja književnog teksta

Knjiga je pisana u sadašnjem vremenu i u njoj narator preispituje sopstveni položaj u svetu, pišući iz pozicije večitog dečaka. Iako se u prozaidama mogu uočiti poetski eskursi kojima se autor udaljava od stvarnosti, pojedine Čupićeve priče se događaju na prepoznatljivim mestima (novosadske ulice, Najlon pijaca, bečejski trg, vojvođanski salaš...), a neke od njih su i vremenski određene. Autor ničeanski pronalazi sebe u tekstu, a pisanje je njegova potreba, putovanje, dionizijski praznik rečenice, užitak i način da se neutabanim stazama ponovo stigne do vlastitog subjekta.

Edicija „Iza barikade“ je književni projekat pokrenut da se promoviše kratka priča kao pomalo zapostavljeni književni žanr. U vremenu krupnih poteza, medijske kulture i spektakularnosti sveta u kojem živimo, zanemaruje se književno znanje, čitalačko iskustvo, umeće i veština pisanja . Za razliku od romana, koji se neretko piše sa namerom, velikom idejom i sa očekivanjem publiciteta, kratka proza zahteva snalaženje, dribling na malom prostoru, poentiranje. U želji da afirmiše nekomercijalnu književnost Kulturanova pokreće književnu radionicu, objavljujući prozna ostvarenja koja nastaju iza barikade. Daleko od forsiranog mejnstrim ukusa, ali dovoljno blizu da bi pokenula književnu javnost na drugačiju recepciju kratke priče kao književnog žanra. „Iza barikade“ je novi prostor književne slobode otvoren za stvaraoce koji ne pristaju na kompromise u kulturi.

 

Pin It