Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Main Menu

Loading Theme Customizer. Please wait...

Kulturanova počinje sa radom na novom projektu podržanom kroz Erasmus+ program - Social inclusion and new learning opportunities in drama therapy - Dream Theatre (DT).

Prema izveštaju Evropske unije "Zajednička akcija o metalnom zdravlju i dobrobiti", ograničenost ili nedostatak dostupnih resursa i usluga za pitanja mentalnog zdravlja, zajedno sa finansijskim ograničenjima, kao i opšti nedostatak znanja o mentalnim poremećajima u mnogim zemljama, utiču na efikasan tretman psihijatrijskih stanja. Multidisiciplinarni pristup koji predviđa integraciju rekreativnih i kreativnih aktivnosti, kao što je pozorište, u terapijski tretman psihijatrijskih pacijenata ima koristi zasnovane na dokazima za opšte blagostanje pacijenata.

Posebno se pokazalo da dramska terapija igra pozitivnu ulogu u ublažavanju mnogih psihičkih i fizičkih zdravstvenih stanja. Dramska terapija je vredan način izražavanja, sposobna da stvori veze u mnogim oblastima, kao što je zdravstvena zaštita, što može doneti održivu vrednost i rezultate pojedincima, organizacijama i kolektivima.

Glavni ciljevi projekta uključuju:

  • stvaranje mogućnosti za socijalnu inkluziju psihijatrijskih pacijenata i usavršavanje kroz dramsku terapiju,
  • borbu protiv stigme mentalnog zdravlja, za pacijente i operatere,
  • razvijanje transverzalnih veština za kulturne i zdravstvene operatere u pogledu dramske terapije za psihijatrijske pacijente,
  • promovisanje razmene najboljih praksi o dramskoj terapiji za kulturne i zdravstvene radnike na nivou EU,
  • umrežavanje na nacionalnom i evropskom nivou radi stvarnja okruženja za učenje i usavršavanje psihijatrijskih pacijenata.
Projekat Dream Theatre sastoji se iz pet celina:
  • WP1 – projektni menadžment,
  • WP2 – prilike za učenje,
  • WP3 – transnacionalni model usluga dramske terapije,
  • WP4 – umrežavanje,
  • WP5 – deljenje i promocija.

Asocijacija Kulturanova radiće na petoj celini (WP5), što uključuje koordinisanje svih aktivnosti diseminacije projektnih aktivnosti i rezultata, razvijanje zajedničkog transnacionalnog komunikacionog plana (TCP), produciranje završnog dokumentarog videa i organizovanje pozorišne predstave u Srbiji. Takođe, bićemo domaćin trećeg transnacionalnog partnerskog sastanka koji će se održati u Novom Sadu u decembru 2023. godine.

Partneri na projektu: Centro Diego Fabbri Di Studi Ricerche e Formazione Sul Teatro (Italija), Azienda Unità Sanitaria Locale della Romagna (Italija), Fundacion Intras (Španija), Diputacion Provincial de Alicante (Španija), Landspitali University Hospital (Island), Bielskie Stowarzyszenie Artystyczne Teatr Grodzki (Poljska).

Pin It