Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Main Menu

Loading Theme Customizer. Please wait...



Kulturanova počela je sa radom na novom evropskom projektu - Anti-Bullying Movement Series (ABMS).

Fenomeni školske agresije (uznemiravanje, viktimizacija, isključenje iz zajednice) - po mišljenju mnogih - deo su sukoba u zajednici koji su prirodni deo života. Njihova učestalost prvenstveno zavisi od institucionalne zajednice, a posebno onih koji su odgovorni za njenu organizaciju i upravljanje, blagovremeno upoznavanje sa problemom (što je osnovni uslov za prevenciju), uočavanje problema (ako su se već pojavili).... Spremnost i informisanje nastavnika, osoblja i profesionalaca su stoga možda najvažniji ključni elementi u sprečavanju, otkrivanju i tretiranju nasilja u školi. 

Glavni cilj ABMS-a: 

Partneri na projektu okupili su se da bi koristili umetnost i kulturu kako bi sprečili vršnjačko nasilje. To ćemo postići povećavajući veštine i kompetencije umetnika, prosvetnih radnika, omladinskih radnika, obrazovnih lidera i pomoćnog osoblja koje radi sa mladima u riziku. 

Naš glavni prioritet je socijalna inkluzija - namera ABMS-a je da koristi ples za sprečavanje nasilja u osetljivim populacijama kao metod za povećanje socijalne inkluzije. Bez obzira na to, ABMS nije namenjen direktnom narušavanju rutina nasilja, verovanja i ponašanja direktno kod mladih koji su u riziku. Umesto toga, direktni korisnici ABMS-a su odrasli koji služe i rade sa osetljivim grupama mladih. ABMS podržava umetnike, edukatore, omladinske radnike, obrazovne lidere i pomoćno osoblje. To ćemo postići kroz pružanje aktivnosti koje koriste kretanje, pokret, kao i kroz dodatne veštine i kompetencije iz iskustava naših partnera u pozorištu, književnosti, vizuelnim umetnostima, kulturnom nasleđu, pa čak i gastronomiji.

Svaki od naših partnera biće domaćin petodnevne rezidencije - radionica i obuke odraslih u svojim matičnim zajednicama - osim našeg vodećeg partnera, Município de Vila do Porto, koji će biti domaćini i otvaranja i zatvaranja. Njihov završni događaj će kulminirati plesnim festivalom na celom ostrvu koji će deliti rezultate prenosom uživo na lokacije naših partnera. 

Aktivnosti ABMS:

- vežbanje i razvoj zadataka među učesnicima - ciljane diskusije o gorućim pitanjima zajednice,

- predstavljanje dobrih praksi od strane naših partnera i učesnika obuka,

- terenski izleti u zajednici kako bi učili od dodatnih lokalnih stručnjaka,

- prakse sa mladima iz osetljivih grupa u lokalnim zajednicama, kako bi osigurali veštine i kompetenciju učesnika na obuci pre nego što se vrate kući.

Šta ostaje iza ovog projekta?

ABMS će stvoriti dokument o javnoj politici, a koristićemo ga da podstaknemo rast i razvoj u obrazovnom i kulturnom sektoru o ovoj temi i da usko povežemo umetničko obrazovanje sa borbom protiv nasilja. Direktnijim povezivanjem problema nasilja sa obrazovanjem, nastavnicima ćemo dati kurikularni podsticaj da se pozabave ponašanjem koje se pretvara u maltretiranje, osiguravajući da proizvedemo značajne, dugotrajne promene u obrazovnom sistemu i u životu žrtava nasilja. 

Partneri na projektu: Município de Vila do Porto (Portugal), FUNDACIÓN UXÍO NOVONEYRA (Španija), Netzwerk Kultur & Heimat Hildesheimer Land e.V. (Nemačka), PRO PROGRESSIONE (Mađarska), Xenia, Verein zur Förderung der Vielfalt (Austrija). Projekat je podržan kroz Erasmus+ program.

Pin It