Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Main Menu

Loading Theme Customizer. Please wait...

Partneri d@rts konzorcijuma okupili su se na prvom sastanku konzorcijuma projekta, u Norveškoj u gradu Bodø, koji je jedan od Evropskih prestonica kulture za 2025. godinu.


d@rts (dialoguing@rts) ima misiju da unapredi kulturnu pismenost za socijalnu inkluziju putem umetničke dijaloške edukacije. Cilj d@rts projekta je da započne dijalog i da stvara digitalni i fizički prostor i akcije sa raznim grupama i zajednicama, oslanjajući se na postkolonijalnu perspektivu da je kultura nužno heterogena.

Ovaj istraživački i inovativni projekat, finansiran od strane EU i trajanja tri i po godine, istražuje kako se obrazovanje u umetnosti može učiniti pristupačnijim i prilagođenijim potrebama sve raznovrsnije populacije. Osnovni istraživački pristup bazira se na uverenju da kulturno učešće, samostalna umetnička praksa i razvoj kulturnih kompetencija mogu ojačati socijalnu koheziju.

Istraživači i praktičari iz svih partnerskih organizacija su tokom sastanka predstavili dosadašnji rad jedni drugima, razmenili ideje i zajedno razvili strategije za dalji rad na projektu. Moto zajedničke umetničke vežbe koja se održala prve večeri sastanka bio je 'Tangle / Untangle', inspirisan ne samo idejama improvizacijskog teatra, već i svetlošću ponoćnog sunca.

'Tangle / untangle' takođe bi mogao biti moto živih rasprava o značenju i važnosti pojma "kulturna pismenost". Ovaj pojam je ključan za projekat, ali se pokazalo da ima vrlo različita značenja u različitim kontekstima i jezicima. Ipak, ova zapanjujuća kompleksnost pojma nije posmatrana kao nedostatak, već kao prilika - pre svega kao šansa da se dovedu u pitanje ustaljeni obrasci i da se dekolonizuje naš uobičajeni pristup kulturi.

Na sastanku su takođe prisustvovali mnogi članovi Savetodavnog odbora, čije prisustvo i povratne informacije su bile izuzetno vredne.

Projekat d@rts vodi Nord University u saradnji sa Univerzitetima u Kelnu, Hildesheimu i Lüneburgu, Univerzitetom u Veroni, Puntozerom, Univerzitetom u Jyväskyläu, Kulturanovom, Univerzitetom Makerere, Univerzitetom u Oklendu i Asocijacijom Européenne des Conservatoires, Académies de Musique et Musikhochschulen (AEC).

Budite u toku sa novostima i narednim događajima posetom veb stranici dialoguing@rts.

Pin It