Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Main Menu

Loading Theme Customizer. Please wait...

viset Pozivamo Vas da od 17. do 19. oktobra 2016. godine prisustvujete prezentaciji performansa nastalih tokom dvogodišnjeg evropskog projekta „ViSet-upotreba novih tehnologija u teatru“.

Opšti cilj projekta ViSeT je da promoviše korišćenje naprednih digitalnih tehnologija u različitim umetničkim formama i raznim kulturnim okruženjima, te da pokaže mnoge prednosti ovih tehnologija za umetnost. Projekat pomoviše korišćenje virtuelnih scenografija, uključujući korišćenje interaktivnih tehnologija, virtuelne i izmenjene realnosti i daljinski kontrolisanih aplikacija u izvođačkim umetnostima. Projekat uključuje četiri partnerske zemlje: Italiju, Veliku Britaniju, Španiju i Srbiju. Projekat su u Srbiji podržali Evropska Komisija kroz program Kreativna Evropa, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj.

Program festivala:

17. oktobar, 17h – konferencija za medije, Amfiteatar Dositej Obradović, Fakultet za menadžment, Njegoševa 1a, Sremski Karlovci

18. oktobar, gimnazija „Laza Kostić“, Laze Lazarevića 1, Novi Sad, od 16.30h:
prezentacija performansa „Superheroj našeg doba“, Kulturanova i Fakultet za menadžement, Srbija;
nakon toga prezentacija Laba Akademije iz Breše, Italija

19. oktobar, gimnazija „Laza Kostić“, Laze Lazarevića 1, Novi Sad, od 16.30h:  
prezentacija instalacije „Hipernatural“, KònicThtr, Barselona, Španija;
nakon toga prezentacija performansa „Alhemičar“, The Lemon Collective i Bring The Fire Project, Liverpul, Ujedinjeno Kraljevstvo

Biće nam drago da budete naši gosti na festivalu, a za sve informacije oko eventualnog zakazivanja intervjua sa nekima od učesnika ili organizatora stojimo Vam na raspolaganju.
Detaljnije informacije mogu se pronaći na zvaničnom sajtu projekta http://www.viset-project.eu ili dobiti putem Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. (Milan Vračar).

Detaljnije o pojedinačnim projektima:


SUPERHEROJ NAŠEG VREMENA - Kulturanova + FAM

superheroj  „Superheroj našeg vremena“ je inspirisan teatarskom predstavom baziranoj na knjizi „Kazohinia“ koju je Šandor Szathmari napisao 1941. Ova predstava je nastala kroz prethodni projekat Asocijacije Kulturanova „EXCEPT“. Priča o putovanju, istraživanju, socialnoj izolaciji, gladi i seksu, kroz brutalno jasne fizičke akcije, sada se nalazi u virtuelnom okruženju. Takođe je bilo zamišljeno da uključimo publiku da putem postovanja svojih selfija obogate scenografiju, imaju interupcije, kao i da putem glasanja pomoću smart telefona određuju akcije aktera. Odlučili smo se da koristimo kombinaciju dokumentarnog i snimljenog materijala sa radnjama koje se odigravaju uživo na sceni od strane istih aktera. Ekseperimentišemo sa mogućnostima prekidanja “jednostavne iluzije na pozornici” i kreiranja efekta koji nije samo fascinacija, nego reakcija na simultani humor i teror, požuda i gađenje, strah i smeh. Bilo kakva sličnost sa realnim i izmišljenim je – izmišljena i realna.
Ivan Pravdić, reditelj i dramaturg

 

 

LABA PERFORMANS UŽIVO


Laba perfomancePerformer hoda kroz augmentovanu realnost teatarskog proscenijuma i govori o ključnim koracima u razvoju životnog ciklusa, dok se na četvrtom zidu, koji ima ulogu platna za video projekciju, smenjuju slike iz života. Začeće, rođenje, rast, igra, mutacija, veze, bolest i smrt se evociraju u imaginativnom prostoru gde se umetnička mašta, umetnikovi pokreti i sekvence interaktivnih animacija uranjaju u teksturu reči i zvukova koji vibriraju na žicama arhetipa i ideja. Voda koja nas čuva u utrobi i potom prožima naše ćelije tokom staze postojanja, pojavljivanje i nestanak boja i svetlosti digitalnih slika, u odjecima muzike i ehoima poetskih fragmenata iz "Ossi di seppia", dela dobitnika Nobelove nagrade Eugenija Montale-a.
Ovu predstavu je razvila Otvorena Akademija lepih umetnosti u Breši, Italija, kroz aktivnosti Andrea Gentili-ja (umetnički direktor), Enza Gentilea i Paola Servi-ja. 

 

 

HIPERNATURAL. INSTALACIJA


Interaktivna audiovizuelna instalacija KònicThtr-a iz Barselone mikromapiranja, kao deo transmedia projekta Hipernatural. Hipernatural istražuje relaciju između individualnog – arhitekture i pejzaže. Arhitekton maketa služi da podrži projekcija evocirajućih slika koji će interreagovati sa zvukovima i pokretima publike.
Ova je predstava KònicThtr iz Barselone, umetničke platforme koja se fokusira na savremene kreacije na granici između umetnosti i novih tehnologija. Kònic thtr je internacionalno prepoznat po upotrebi interaktivnih tehnologija u kreativnim projektima. Njihovi radovi bili su predstavljeni u preko 30 država: MACBA, Mercat de les flors -Barselona-, Institut savremene umetnosti, Ikon Galerija, Tramway (Ujedinjeno Kraljevstvo), V2 (Holandija), ZKM, Podewill (Nemačka), Centre Pompidou/IRCAM (Francuska), Centro de la imagen, CNART and CCE, (Meksiko), CESC Pompeia i Abrace, Sao Paulo (Brazil), Teatar Mohamed VI, Kasablanka (Maroko), Tshekh/Proekt Fabrika, Moskva (Rusija), EMPAC i 3Legged Dog, Nju Jork (SAD), RokBund Muzej umetnosti, Šangaj i DanStorm, Peking (Kina), PIER2 Art Centre, Kaohsiung (Tajvan).

ALHEMIČAR


Alchemist„Alhemičar“ je saradnički performans između umetničkih kolektiva „The Lemon Collective“ i „Bring The Fire Project“ koji će ići na turneju Evropom u 2016. godini. Premijera ovog komada bila je na otvaranju festivala „Threshold“ 2016. godine u Liverpulu. „Alhemičar“ koristi animirane projekcije da poveća i istraži suštinske veze između performansa, pokreta i sakralne geometrije. Interaktivna LED svetla na štapu pokazuju obrasce i simetrije očigledne u manipulaciji objekata, tražeći da prevaziđu jaz između virtuelne i fizičke interakcije.
Lemon Collective (UK), Dennis Outten -frilenser vizuelni umetnik, umetnički direktor i majstor za rekvizitu koji je specializovao u obradi drveta, multimedijskim instalacijama i umetnosti performansa. On trenutno istražuje svoje veštine u kreativnoj upotrebi dronova, digitalnih medija, dizajnu virtuelnih scenografija,vođenju radionica i digitalne animacije. Szymon Mamys je iskusni performer sa vatrom i instruktor, koreograf i producent spectakularnih prikaza sa vatrom i svetlom, osnivač projekta „Bring the Fire“ i kreator Liverpool Fire Arts Festival-a. Alex Herring je frilens teatarski dizajner, specializovana za scenografiju, kostime i lutke.

Pin It