Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Main Menu

Loading Theme Customizer. Please wait...

drom2 DROM- put na romskom jeziku

Još jedan zanimljiv projekat u kom je Kulturanova partner nazvali smo Putovanje ili DROM. To je teatarski projekat o kretanju Roma na relaciji Srbija Nemačka. Nacionalne granice su sada otvorene i kulture sa sada mešaju deleći prostor brže i u većem stepenu nego ikada ranije.

Vlade razmatraju političke i ekonomske posledice ovih migracija, ali relativno malo se radi na nivou socijalnog obrazovanja kako lokalnih stanovnika, tako i novih pridošlica za njihov novi multikulturalni pejzaž. Ideja je potraga za istinitom pričom o tražiocima azila koji dolaze iz Srbije u Nemačku; neki od njih ostaju u Nemačkoj, a neki moraju da se vrate nazad. Ove priče će biti predstavljene na sceni kroz pozorište, muziku, ples i film.

Krajem juna Kulturanova je organizovala rezidenciju za umetnike učesnike na projektu Putovanje/DROM. O njihovom putovanju možete pogledati na stranici http://journey-drom.com/2016/06/15/novi-sad-june-2016/?lang=en#more-792
Boravak u Srbiji pokrenuo je mnoga pitanja, otvorio nove pravce, mnoge su priče ispričane i puno je znanja stečeno. Dovoljno da se putovanje nastavi do 29. oktobra 2016. kada je zakazana premijera predstave u prestižnom tetatru Gorki u Berlinu. 27. i 28. predstavu će moći da vide posetioci teatra Delphi takođe u Berlinu.

Projekat je izrodio saradnju između Per Aspera produkcije (Berlin, Nemačka), Kulturanova (Novi Sad, Srbija), Pro Progressione (Budimpešta, Mađarska) i romskih umetnika. Tim Roma i ne-Roma, nemačkih, srpskih i mađarskih umetnika koji nikada nisu radili zajedno, udružiće se da zajedno ispričaju priču o Putovanju...

Pin It