Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Main Menu

Loading Theme Customizer. Please wait...

Pravljenje kratkih filmova za integraciju mladih tražilaca azila u Šidu

Untitled design 6

Suočavamo se sa manjkom komunikacije između lokalnog stanovništva i migranata u tim zajednicama i prisustvom nekoliko negativnih stereotipa o migrantima, koji kasnije dovode do segregacije.

Prisustvo migranata, u Srbiji, neprestano raste i zbog toga je neophodno raditi na njihovoj integraciji i društvenoj uključenosti. Slaba ili nikakva komunikacija je u nekoliko mesta dovela do nepotrebne tenzije, a sve to ima pozadinu u međusobnom nepoznavanju i nerazumevanju i zbog toga treba ove dve gupe spojiti i upoznati sa problemima sa kojima se susreću, kako bi zajednički došli do rešenja, pogotovo među mladim ljudima, iz obe grupe.

Potrebno je stvoriti njihovu takozvanu sigurnu zonu, gde će naići na razumevanje, ravnopravnost i toleranciju. Uzimajući u obzir sve ovo, naša organizacija, zajedno sa Ruskim domom iz Šida, koji je jedan od važnih institucija u tom mestu, radi na projektu „Can you see me“, koji upravo treba da poveže mlade migrante sa mladim lokanim stanovništvom kroz radionice.

Ukupno 16 učesnika, po osmoro iz obe grupe će raditi na pravljenju kratkih filmova pomoću kojih će mladi razviti svoje veštine i znanja, ali najvažnije pomoću kojih će se podići svest o značaju tolerancije, vidljivosti migranata u Šidu, ali i drugim lokalnim zajednicama. Takođe ovo je prilika, da svi oni zajedno rade i uče i tokom tog procesa prevaziđu potencijalne barijere između sebe.

U tom procesu oni će raditi sa stručnjacima i omladinskim radnicima koji će im pomoći da kreiraju kratke filmove koristeći različite tehnike za pisanje, glumu, snimanje i uređivanje sa profesionalnom opremom. Cilj je da se tokom projekta upoznaju prvenstveno jedni sa drugima, da podele osećanja, svoju prošlost i probleme sa kojima se suočavaju, kako bi unapredili suživot u svojoj zajednici.

Pin It