Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Main Menu

Loading Theme Customizer. Please wait...


“Novom Sadu je trebalo nešto ovako. Neki događaj koji se bavi konkretno pomirenjem, a to radi kroz umetnost, kulturu, edukacije i dijalog.” Ovo je jedna od rečenica koju smo razmenili sa saradnicima i partnerima na ovogodišnjem izdanju Festivala Pomirenja.

Iza nas je treće izdanje, a festival polako postaje tradicionalan događaj koji okuplja ljude iz celog Zapadnog Balkana i nekoliko evropskih zemalja. Ti ljudi imaju nešto slično: potrebu da o suočavanju sa prošlošću i o izgradnji mirnog suživota govore. Ove godine smo još jednom potvrdili da su različitosti važne, da nas one ne sputavaju, već nam pokazuju kako da budemo tolerantniji i inkluzivniji.


Na Festivalu Pomirenja smo govorili o uticaju većine, o položaju manjinskih, ranjivih i marginalizovanih grupa. Otvorili smo teme za neke buduće razgovore i akcije, razmišljajući o privilegijama koje imamo, tražeći odgovor na pitanje kako da ih iskoristimo u izgradnji pozitivnih društvenih promena. Bili smo na pet lokacija u gradu, a program je uključivao tribine i panel diskusije, kao i kulturno - umetniče događaje: pozorišnu predstavu Neoplanta, specijalnu projekciju filma Milena, promociju online galerije “Knjiga Ožiljaka”, nastup stand up komičara “Kaj Bre”, izložba fotografija “Mi, ljudi” i koncert grupe KAL. Na panelima i tribinama smo ugostili više od 20 stručnjaka i stručnjakinja iz oblasti sociologije, politikologije, ljudskih prava, medija, istorije, kulture. Razgovarali smo i sa aktivistima, umetnicima i radnicima u kulturi.

I ove godine u okviru Festivala pomirenja organizovana je letnja škola za mlade iz zemalja Zapadnog Balkana koji su tokom sva tri festivalska dana pohađali radionice na kojima su pokrivane teme uloge nauke u izgradnji mira i pomirenja, inkluzivnog pamćenja, govora mržnje, kao i tehnike metode koja se zove “Oral Histories”. Učesnici letnje škole posebno su bili oduševljeni predstavom „Neoplanta“ Andraša Urbana u Novosadskom pozorištu, upoznavši istoriju Novog Sada od momenta nastajanja do današnjeg vremena.

Ovogodišnji slogan festivala je bio “usudi se da se pomiriš”. Mi jesmo, sad je red na tebe.

Autor svih fotografija: Marko Antić


Pin It