Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Main Menu

Loading Theme Customizer. Please wait...

Kulturanova počinje sa radom na novom projektu podržanom kroz program Kreativne Evrope – WBYO Accelerando

Misija projekta WBYO Accelerando je da od Omladinskog orkestra Zapadnog Balkana (Western Balkan Youth Orchestra - WBYO) napravi stalno telo za podučavanje mladih muzičara sa Zapadnog Balkana na profesionalnom nivou i negovanje tekuće prekogranične i međuetničke saradnje.

WBYO, pokrenut 2019. godine, je transnacionalna platforma za mlade profesionalne muzičare iz šest zemalja Zapadnog Balkana koje nisu članice EU (ZB6). NJegova svrha je izgradnja muzičkih kapaciteta, razvoj publike i pomirenje u regionu Zapadnog Balkana. Zbog Kovida, orkestar je tek u oktobru 2021. mogao da ima svoju početnu fazu rada i prvu ograničenu koncertnu turneju – koja je postigla veliki uspeh.

Tokom 4 godine trajanja projekta, 8 rezidencija će biti održano na različitim lokacijama ZB6 i EU, sa master klasovima i intenzivnom obukom za orkestar pod vođstvom eminentnih predavača iz EU, nakon čega će svaki put uslediti koncertna turneja, koja će doneti ukupno 37 koncerata u zemljama ZB6, plus neki u EU.

Da bi olakšali ovaj proces, vodeći partner THINKYOUNG (administrativni) i Artium Eudora (umetnički) će sarađivati sa 7 muzičkih udruženja i organizatora festivala u ZB6 i EU.

Ceo projekat će biti praćen procesom podučavanja mladih kulturnih novinara, koji nudi nemački međunarodni emiter Dojče Vele – ključna mera za podsticanje interesovanja za takve kulturne ponude i razvoj publike.

Partneri na projektu: Atrijum Eudora (Kosovo – UN rezolucija), Asocijacija za njegovanje i promociju muzičkih, likovnih i scenskih umjetnosti "Artissimo" (Bosna i Hercegovina), DON BRANKO SBUTEGA FOUNDATION (Crna Gora), Kulturno Umetničko Združenie Alegretto S.Mala Rečica Tetovo (Severna Makedonija), Asocijacija Kulturanova (Srbija), Beogradska umetnička nova teritorija – BUNT (Srbija), Ostbayerisches Jugendsinfonieorchester e.V. (Nemačka), Dojče Vele (Nemačka), International Society for Arts, Education and Cultural Exchange e.V. (Nemačka).


Pin It